2 Οκτωβρίου 2022

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ε.Ο.Σ. Κοζάνης με διάσωση χαμένου ορειβάτη.

Διάσχιση Ολύμπου από Κ.Ε.Ο.Α.Χ. (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων) 1820 μ.-Καταφύγιο έκτακτης ανάγκης Κώστα Μηγκοτζίδη 2350 μ.- Οροπέδιο Μπάρα – Κορυφή Καλόγερος (2) 2650 μ.- Καταφύγιο Λιβαδάκι 2100 μ. – Πριόνια 1100 μ., συνολικού μήκους περίπου 21 χιλιομέτρων.

Μία εξόρμηση που είχε και ένα σοβαρό απρόοπτο! Κάτω ακριβώς από την κορυφή του Καλόγερου, για καλή του τύχη, εντοπίσαμε τυχαία ορειβάτη από την Τυνησία, κάπου στα 30-40, εντελώς εξαντλημένο σε κατάσταση αφυδάτωσης, φορώντας σανδάλια και σε σύγχυση. Ζήτησε νερό και κάτι να φάει λέγοντας ότι ήταν χαμένος στον Όλυμπο για δύο μέρες! Ρωτώντας τον που είναι τα πράγματά του είπε ότι τα άφησε στο καταφύγιο στο Λιβαδάκι, κάτι που με πολύ δυσκολία συμπέραναν από την περιγραφή οι έμπειροι της ομάδας, μια που δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για τον Όλυμπο. Μια που είχε ακόμη λίγες δυνάμεις λόγω της πολύ καλής φυσικής του κατάστασης, τον πείσαμε να μας ακολουθήσει γιατί διαφορετική διέτρεχε άμεσο κίνδυνο η ζωή του. Παράλληλα ειδοποιήθηκε η ΕΜΑΚ η οποία τον παρέλαβε στην κάθοδο για Πριόνια στο ξέφωτο Μελιτζάνη στις 18:40, μετά από 7 ώρες πεζοπορία, μη μπορώντας πλέον να περπατήσει άλλο, με έντονα συμπτώματα υποθερμίας, δύο ώρες πριν τα Πριόνια όπου περίμενε ασθενοφόρο για να νοσηλευτεί μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Τέλος καλό όλα καλά!

Συμπέρασμα: Το βουνό θέλει σεβασμό, γνώση, οργάνωση και ποτέ μόνος! Σημείωση: Από την αρχή της διαδρομής συναντήσαμε τρία σκυλιά που φαίνονται στο βίντεο, το ένα με τραυματισμένο πόδι, τα οποία μας ακολούθησαν μέχρι το τέλος της διαδρομής στα Πριόνια!!

Share This