ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ορειβασία είναι μια μορφή σωματικής άσκησης και απαιτεί την προσοχή μας και στη διατροφή για την μεγιστοποίηση της απόδοσης. Η διάρκεια της ορειβασία μπορεί να διαφέρει δραστικά ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξετε για αυτό είναι σημαντικό να εξοπλιστείτε και να προετοιμαστείτε καλά πριν τη δραστηριότητα.
Το πόσο νερό χρειάζεται να καταναλώνει κάποιος διαφέρει αρκετά από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως βάρος, ύψος, διατροφή και μεταβολικό ρυθμό. Η καλή και τακτική ενυδάτωση είναι κρίσιμης σημασίας για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Πριν την άσκηση φροντίστε να είστε καλά ενυδατωμένοι δηλαδή να μην διψάτε ή να νιώθετε ξηρά τα χείλη σας ή τον λαιμό σας.
Για να μεγιστοποιήσετε όμως την απόδοση σας και να αποφύγετε αρνητικές επιπτώσεις πρέπει και η διατροφή σας να είναι προσεγμένη. Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ορειβασίας είναι πολύ σημαντική όπως είναι και σε κάθε άλλη άσκηση. Το φαγητό μας θα πρέπει να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα για την έντονη σωματική λειτουργία και να μην βαραίνει την πλάτη μας. Είναι καλό να τρώμε συχνά (κάθε 2 περίπου ώρες) και λίγο. Συνήθως έχουμε μαζί μας κάποιο ελαφρύ σάντουιτς, ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα, κάποιο φρούτο (εάν μας το επιτρέπει το βάρος όπως μπανάνα, μήλο, μανταρίνια, πορτοκάλι), μπάρες δημητριακών και σοκολάτα. Οι προμήθειες που θα πάρετε μαζί σας κατά κύριο λόγο εξαρτώνται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και από την διάρκεια της πεζοπορίας. Για μικρές διαδρομές μπορείτε να πάρετε ότι θέλετε αφού ο όγκος και το βάρος δεν είναι σημαντικός παράγοντας. Το πάζλ είναι στις μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές όπου πρέπει να συνδυάσετε χαμηλό βάρος, όγκο και οι τροφές να έχουν θρεπτική αξία.

Share This