Κορυφή Τσούκα Πέτσικ

Πληκάτι – Αγριολούλουδο του Γράμμου – Κορυφή 2250 – Μαύρη Πέτρα (2431) – Τσούκα Πέτσικ ή 2521 – λίμνη Γκιστόβα – Γράμμουστα.
19/07/2020 με τον ΕΟΣ Κοζάνης:
Πήραμε το μονοπάτι που ξεκινά από τον ξενώνα «Αγριολούλουδο του Γράμμου», το οποίο βρίσκεται περίπου 1,5 χλμ βόρεια του χωριού Πληκάτι και κινείται ΒΔ.

Στο αγριολούλουδο του Γράμου.

Αφού ανηφορίσαμε τα πρώτα περίπου 3 χιλιόμετρα και καλύψαμε 700μ υψομετρικής, βγήκαμε από τη δασωμένη περιοχή και συναντήσαμε το παλιό φυλάκιο. Συνεχίζοντας ΒΔ κινηθήκαμε σε αλπικά λιβάδια προσεγγίζοντας την κορυφογραμμή και φτάσαμε στην κορυφή 2250. Συνεχίσαμε την πορεία μας, στην κορυφογραμμή, με κατεύθυνση προς την απότομη κορυφή Μαύρη Πέτρα (2431μ), όπου στο τελευταίο τμήμα χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας.

Ανεβαίνοντας τη Μαύρη Πέτρα.

Κατευθυνθήκαμε ΒΑ, πάνω στην κορυφογραμμή και αφού κατεβήκαμε λίγα μέτρα, ανεβήκαμε προς την κορυφή του Γράμμου, Τσούκα Πέτσικ ή αλλιώς 2521. Σε μεγάλο μέρος της διαδρομής, μετά το παλιό φυλάκιο, κινούμαστε πάνω στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Επιστρέψαμε στην βάση της κορυφής από το ίδιο μονοπάτι και στη συνέχεια κινηθήκαμε Β και ΒΑ μέχρι τη λίμνη Γκιστόβα. Στην κορυφογραμμή επάνω στα σύνορα με την Αλβανία, είναι η ψηλότερη και μεγαλύτερη σε έκταση αλπική λίμνη στην Ελλάδα, με υψόμετρο 2.350 μ. Εδώ ζει ένα υδρόβιο είδος αλπικού τρίτωνα.

Γκιστόβα2

Γκιστόβα

Η κατάβαση έγινε με κατεύθυνση ΒΑ μέχρι το χωριό Γράμμος ή Γράμμουστα, διανύοντας τα τελευταία περίπου 6 χλμ.
Επίσης στη διαδρομή (αυτή την εποχή) είδαμε και άλλες μικρότερες λιμνούλες.
Με τον ΕΟΣ Κοζάνης
Κείμενο, Κελεσίδης Χαράλαμπος

 

Share This